Efterlysningar

Till startsidan Till menyn gamla bilder Senaste uppdateringarna
 
Vi får ofta förfrågningar på olika saker, men tyvärr är det långt ifrån alltid som vi kan svara på frågan, eller sända den vidare till någon annan.
Därför kommer vi nu här att lägga ut efterlysningar, av vad det än må vara.  Vi förbehåller oss dock rätten att inte publicera efterlysningar, som vi anser olämpliga. Vår tanke är att sidan med efterlysningar till stor del skall handlar om vårt ämne gamla bilder, kultur och vad där hör till. Har du själv en efterlysning du vill göra? Gör den här.
 
Stående efterlysning

Gamla bilder från bygden

Kulturpriset

2014 års Kulturpris gick till
Fred Lundberg för sitt arbete med att bevara och digitalisera gamla bilder till eftervärlden.
I feb. 2015 var det 6589 (!) gamla bilder på sidan, och fler tillkommer ständigt.

Läs mer här

Vår egen stående efterlysning handlar naturligtvis om att vi önskar tillgång till gamla bilder, artiklar och annat, som har med historien att göra.

Gamla bilder behöver absolut inte vara från "äldre stenåldern". Bilder från 1950-talet och 1960-talet är även de historia. Till och med ännu nyare bilder kan vara av intresse. 1970-talet var ju ett ganska intressant årtionde.

Så var inte rädda för att höra av er. Vi behandlar materialet på bästa sätt och du får alltid tillbaka detta i exakt samma skick som det lämnades.

Det värsta som kan hända är att gammalt fint material går till spillo. Låt oss låna dina album och skokartonger och ge massor av andra intresserade möjligheten att också uppleva detta.

Kontakta oss här: info@gammalstorp.se

 

Stående efterlysning

Fotopåsar efterlyses

 
Fotopåsar, ett etablerat uttryck i fotobranschen för den påse som kundens film stoppades i för att sändas vidare till ett fotolaboratorium för för framkallning och kopiering. Genom tidens gång har dessa fotopåsar ändrat utseende många gånger. Men genomgående har alltid varit att på olika sätt marknadsföra branschens produkter genom att ha reklam på dessa påsar.

Vi gör ett försök att presentera ett antal fotopåsar för att visa hur det fungerade på den "riktiga" filmens tid. När man fick lämna in sin filmrulle i fotoaffären och vänta MINST en vecka för att få den tillbaka. Under 1980-talet fick vi "snabbframkallning", vilket betydde att film och kopior kom tillbaka till fotoaffären efter TRE dagar. På 1990-talet kom de så kallade snabblabben som levererade bilder på EN timme, vilket var en gigantisk förändring.

Det blev så efter några få år att varje fotoaffär med "självaktning" skulle ha ett eget snabblabb i butiken – på gott och ont. Många butiker hade personal som kunde sina saker, men väldigt många körde på fritt fall – går det så går det. Efterhand blev maskinerna bättre och det var i princip bara att "trycka på knappen", så kom det ut fullt godkända fotokopior i andra ändan av maskinen efter några minuter.

Fotopåsarna har inget kommersiellt värde, men är mycket viktiga för fotobranschens historia. Så om du har fotopåsar som du vill låna ut till oss för skanning, så vi kan komplettera sidan är du väldigt välkommen. Alla fotopåsar är av intresse oavsett var det kommer ifrån, eller hur de ser ut.

Kontakta oss här: info@gammalstorp.se

 

Till sidan med fotopåsar

 

 

2015-11-24

Amalietorp

Svar

Fråga

Hej

Jag heter Jörgen Andersson och har börjat släktforska.
Min morfar Ernst Steen föddes och växte upp på gården Amalietorp som ligger utmed riksväg 13 söder om Hörby. Gården byggdes 1815 av MR?

Har ni tips på hur jag kan få tag på uppgifter om gården Amalietorp. Min morfar föddes 1889.

Vänligen
Jörgen Andersson

Svar till: Jörgen Andersson

När ni svarar den som gjort en efterlysning, så sänd alltid en kopia till info@gammalstorp.se så vi även kan lägga in uppgifterna på vår sida.

 

2015-07-01

Rydaholms hembygdsförening

 

Vad är detta?

Vi har fått oss tillsända två bilder från Rydaholms Hembygdsförening med två kliriga produkter.

Vår fråga är helt enkel.
Är det någon som med SÄKERHET vet vad detta är för två prylar?
Faktum är att ingen än så länge har kunnat svaret — inte ens vi.

Så vet du vad någon av dessa prylar heter och användes till så är du hjärtligt välkommen att dela med dig till alla oss andra.

Svar lämnas till info@gammalstorp.se

och är detta?

 

 

2015-06-02

Huggelseke?

Svar

Huggelseke

Hej!

Jag är, tillsammans med min man, bosatt i hans föräldrahem sedan tre generationer i Huggelseke.
Vi undrar var namnet kommer från och vad det kan betyda. Är det någon känner till detta?

Tacksam för information, skicka till:
eva.hilding@telia.com

I Gottfrid Björkelund & Lars Hanssons bok "Hörby sockens historia"
(publicerad 1950) hänvisar man till "en urkund från år 1576" (vilken urkund
framgår inte) i vilken nämnes Högildt och Högilsuig. Man antar att dessa
namn är förvanskningar av Höghult och Höghults ige (eke), vilket stämmer bra
bra ihop med de naturliga förhållandena i byn.

Christer Nilsson, Östraby

 

2015-02-21

Vad är detta för bro?

Svar

Kan någon hjälpa oss att identifiera bron här till vänster? Det är baksida av ett kort skickat till Lantbrukaren Per Jönsson Kilhult Svensköp av någon som heter B. Berg.

Större bild visas på sidan om Svensköp.
Direktlänk till den större bilden, här.

Tacksam för information, skicka till:
norregard2@spray.se.

När ni svarar den som gjort en efterlysning, så sänd alltid en kopia till info@gammalstorp.se så vi även kan lägga in uppgifterna på vår sida.
 

 

2015-02-10

De omkom, frös ihjäl den
10 mars 1888 i en snöstorm

Svar

Fler bilder från Timan

 

Min farmors föräldrar bodde på Benarp 1 Timan.
De hette Nils Nilsson och Elna Larsdotter. Nils var skräddare.

De omkom, frös ihjäl den 10 mars 1888 i en snöstorm. Nils gick med postmannen en bit men kom inte tillbaka. Elna gick då för att leta. Hittade Nils medfaren och bar honom hemåt. Men de stupade c:a 100 meter hemifrån och dog.
 I huset fanns 4 små barn mellan 1 till 4 år. och ingen kom dit förrän 3 dagar efter stormen.

Har Ni eller någon hört talas om detta? Kanske finns det någon notis i gammal tidning eller så.

Med vänlig hälsning
Kurt Malm Höör.
kurt.malmkm@gmail.com

Här följer en artikel om historian hämtad från boken. Svensköps socken genom tiderna.
Läs den här.

Tipset lämnat av Bertil Stridh på
Ola Ols bygdemuseum.
 

 

När ni svarar den som gjort en efterlysning, så sänd alltid en kopia till info@gammalstorp.se så vi även kan lägga in uppgifterna på vår sida.

 

2015-01-30

Osbyholm

Svar

Fler bilder från Osbyholm

Hej

Jag heter Irene Rosenlind J:son och bor i Värmland.
Skall börja släktforska och skulle därför gärna vilja veta om någon vet något om mina förfäder. Större delen av min släkt kommer från Malmö, Oxie, Höör, Hörby och Osbyholm.
Min mormor och morfar hette Anna och Nils Lindberg, (bilden här till vänster) – deras förfäder? Min farmor och farfar Klara och Emil Rosenlind, – deras förfäder?

Vänliga hälsningar Irene Rosenlind J:son. Barnbarn till Anna och Nils Lindberg.
nallarna3@telia.com

 

 

 

När ni svarar den som gjort en efterlysning, så sänd alltid en kopia till info@gammalstorp.se så vi även kan lägga in uppgifterna på vår sida.

Svar 2015-02-23

Hej Irené!
Tack för dina båda trevliga meil, som sagt man jobbar för mycket när det är så många andra roliga fritidsaktiviteter ex. släktforskning. Genast klarnade det mycket mer när du skriver Nils Lindbergs så vi tar nya tag och glömmer skolläraren Bengt Lindberg.

Soldattorpet LANDERÖD sista torparen.
Här bodde soldat Ola Jöns Lindberg född den 28/11 1834 Volsjö (stavas Vollsjö idag) hustru Bengta Persdotter född den 4/4 1838 gifte sig den 24/6 1857

Barn:
son      Jöns född den 22/11 1858
           Per född den 21/3 1865 flyttat till Hörby 10/10 1882
           Nils född den 15/4 1869

dotter  Anna född den 14/4 1861 flyttar den 16/10 1878 till Hörby.
           Johanna född den 7/2 1879 i Fullofta

Statardräng Nils Lindberg född den 15/4 1869 är född på gamla soldattorpet Landeröd, sedan har du uppgifter att han bor på Osby detta är Osbyholm i Hörby, en by strax utanför Hörby granne med Fulltofta. Där försvann Nils för jag letade vidare på Fulltofta.
Jag får återkomma med uppgifter om honom. Eftersom hans föräldrar var de sista som bodde på Landeröds soldattorp. Att släktforska är verkligen ett pyssel men ack så roligt och tid tar det. Jag är nästan helt säker på att jag träffade Nils son Johan tror jag han hette på 1990 talet när jag var ute och letade info.
Minns en vänlig och trevlig man som jag rekommenderades att åka till av andra gamlingar. Som var kusin med en häftig rolig dam som hette Edit Lindberg. Jag gillade henne skarpt hon bodde då på äldreboendet Källhaga här i Hörby.

Vi  på www.torpruiner.se ska i alla fall fotografera Landeröds soldattorp de rester som finns kvar så du ser lite av dina förfäder marker där de slet från morgon till kväll.
Förslag till bra släktsökning finns bara en Arkiv Digital denna nyttjar "de stora" sökarna också. Kostar ungefär 1000 kr/år men det är det värt. Har du foto på dina släktingar eller gårdarna de bodde på? Kanske vi kan få låna att skanna i så fall?

Vi hörs!
Mvh Bodil

 

2015-01-30

Köinge

Svar

Fler bilder från Köinge

Hejsan
Jag hittade igår till min stora glädje er hemsida med alla de fina fotografierna från Hörby med omnejd. I mappen för Köinge fann jag två bilder på mina släktingar. På skolfotot från Köinge skola 1931 kan jag se min morfar Gunnar Hall som 9-åring, nedersta raden, andra personen från vänster. Även Gunnars bror Börje, ett år yngre, borde finnas med på bilden. Deras föräldrar, Maria och Nils Hall, finns även de på bild på er hemsida, vilket var roligt att se. Jag har släktforskat i flertalet år nu och de bilder jag har från min morfars barndom är få. Jag undrar nu om skolfotot möjligtvis finns med högre upplösning och om ni i så fall skulle kunna tänka er att dela med er av det? För detta hade jag varit oändligt tacksam.
Med vänlig hälsning
Maja

Hej Maja

Självklart – vi delar jättegärna med oss av allt vi kan. Vi sitter inte och ruvar på bilder för egen del – vi vill att de skall komma ut till alla de som vill ta del av det. Sänder dig en bild i något bättre upplösning. Tyvärr är de originalskanningarna jag fått tillgång till inte alltid så bra.

Med vänlig hälsning
Fred

 

2015-01-29

Torvmossar sökes

 

Fler bilder från torvmossar

Arne Sjöström forskar och söker information om skånska torvmossar och äldre torvtäkter vid dessa.

Framförallt foton som visar arbetsfolk, torvverktyg, maskiner och torvhantering, men även foton där täktgravar och landskapet runt torvmossarna är synliga.
Av intresse är också arkivmaterial, kartor, räkenskaper mm som funnits på företag som sysslat med torvtäkt och torvförsäljning, både i liten och stor skala. Av speciellt intresse är uppgifter om eventuella fynd som gjorts i torvmossar, likt ben, flintredskap etc.

Hälsningar
Arne Sjöström

Department of Archaeology and Ancient history
LUX Lund University
Box 192
SE-221 00 Lund, Sweden
arne.sjostrom@ark.lu.se

När ni svarar den som gjort en efterlysning, så sänd alltid en kopia till info@gammalstorp.se så vi även kan lägga in uppgifterna på vår sida.

 
Till startsidan Till menyn gamla bilder Senaste uppdateringarna