Upphovsrätt

Startsida Torpruiner Kontakt Länkar Upphovsrätt Uppdateringar
Vandringar Vett & Etikett        

 

En mycket utförlig information om upphovsrätt finns på vår systersajt www.gammalstorp.se

Upphovsrätt

öppnas i ett eget nytt fönster

 

Det finns alltid en upphovsrätt – eller?

   
Det finns alltid en upphovsrätt. Frågan är om den gått ut pga. av ålder, eller om upphovsmannen vill dela med sig av sitt alster.
   

 Vad betyder denna symbol?

 Vad betyder denna symbol?

   
Båda symbolerna har en viktig betydelse. Ovan talar om att det fortfarande finns upphovsrätt kvar på texten, bilden, illustrationen, konstverket, musiken etc.

Det betyder att om du vill använda materialet måste du fråga upphovsrättstagaren om lov. Därefter avgör denne ensam ifall du dels får lov – dels om upphovsrättstagaren vill ha någon ersättning för detta.

Skulle den s.k. Copyrightsymbolen saknas, betyder det INTE att du fritt får använda materialet. Enligt svensk lagstiftning finns inget krav att symbolen skall vara med. Den är oftast bara med för att ge en extra information om att objektet just har en upphovsrätt.

Denna symbol (finns även andra varianter) användes vid objekt där upphovsrättstagaren ger rätten att använda objektet under vissa förutsättning. Oftast är det bara att man anger källa och upphovsman.

Det är naturligtvis totalt förbjudet att använda andras objekt på ett kränkande eller lagvidrigt sätt. Av ren självbevarelsedrift bör därför alltid upphovsmannan kontaktas även på ett s. k. Creativ Commons objekt.

Observera att upphovsmannen fortfarande har rätten till sitt objekt. Det försvinner inte bara för att han eller hon upplåter det till s. k. Creativ Comons.

   
Vi har själva skrivit en förkortad och förenklad information om vad som gäller för oss "vanligt folk" som jobbar med bilder och text, inte minst på nätet – där exakt samma regler gäller som i övrigt. Läs PDF-fil
   
   

För dig som vill fördjupa dig i detta med upphovsrätt kontra Creativ Comons

   

Här får du veta hur man väljer rätt licens.
Klicka på illustrationen för att läsa PDF-fil.

Här får du veta allt mycket mer ingående.
av © Mathias Klang
Klicka på illustrationen för att läsa PDF-fil.

Hemsida: www.creativecommons.se

Hemsida: www.iis.se

   
När du läst ovan två, mycket bra "bruksanvisningar" om Creativ Comons, då vet du vad nedan symboler betyder och hur du får lov att använda andras bilder på respektive villkor. Oavsett vilkor är det alltid utlånaren av objektet som har upphovsrätten.
   
 
Startsida Torpruiner Kontakt Länkar Upphovsrätt Uppdateringar